Jul 23, 2014
28 notes

atelier DATA - Sítio da lezíra. Alcácer do Sal, Portugal. 2012

Jun 11, 2014
19 notes

Sverre Fehn, Villa Norrköping. Norrköping, Sweden. 1964.

Jun 4, 2014
2,844 notes

Hiroshi Nakamura&NAP Co.,Ltd. - Optical Glass House. Hiroshima, Japan. 2012

Optical Glass House was constructed beside a busy road, Hiroshi Nakamura and his studio NAP; wanted to create a private oasis where residents could still make out the movements of people and traffic beyond the walls. “The serene soundless scenery of the passing cars and trams imparts richness to life in the house,” said the architect.

https://vimeo.com/58181421

May 30, 2014
128 notes

Sergison Bates architects & Liebman Villavecchia Arquitectos, Casa Voltes. Cadaqués, Spain. 2011.

Apr 14, 2014
34 notes

UMWELT - Ambient 30 | 60. Santiago, Chile. 2014

La histórica relación del YAP como complemento a programas culturales (PS1, M100, MAXXI, Istanbul Modern) y el  hecho de que el pasado año, YAP Santiago haya cambiado de contexto, desde un centro cultural a un parque público permite repensar nuevas oportunidades y perspectivas para el proyecto.

En este nuevo escenario, el proyecto tiene la voluntad explicita de transformarse en una oportunidad para insertar un programa cultural en el parque a partir de su propia condición temporal y eventual. Complementando y retomando de paso el carácter de agente cultural del YAP a la vez que crear un espacio acondicionado climática y programáticamente abierto a un público diverso y amplio.

Para la intervención se plantea un proyecto con una doble condición:

Por un lado, capaz de generar un acondicionamiento ambiental por medio de sombras, humedad y agua a través de técnicas agrícolas, y por el otro, contener la acumulación de obras de arte, instalaciones y eventos.

Apr 5, 2014
18 notes

Förstberg Arkitektur och Formgivning - House for motherLinköping, Sweden. 2014

“House for mother” is a work in progress with construction starting in August 2014. The project is located in Linköping, Sweden, and part of the Linköpingsbo 2017 housing exhibition. 

The house is divided into two parallel volumes slightly shifted from each other, thus creating spaces both in front of and behind the building. Oriented to the park in the north and the alley in the south, the two adjacent gables emphasize the overall theme for the area in general: narrow plots and a variation of housing types. 

The first volume contains the kitchen, dining room and living room, with the bathroom and laundry room housed in a smaller cabin within the structure. The second volume, partly in two levels with a less inclined roof, provides the bedrooms and a small studio.

Facades and roof are covered with raw, corrugated aluminium while the interior is warm with an exposed timber structure and walls lined with plywood. The polished concrete floor folds up along the perimeter of the building and transforms into a bench and shelf. 

Mar 27, 2014
257 notes

Yokohama Apartment - On Design Partners. Yokohama, Japan. 2009

Yokohama apartment is a residential complex consisting of semi public courtyard canopied by four one-room units for young artists.

The semi public courtyard is a place for exhibition and work. The site is a hilly area with narrow roads where small wooden houses cluster.

Mar 15, 2014
36 notes

Hideaki Takayanagi Arch. and Assoc. - Life In Spiral. Tokyo, Japan. 2012

Photo: Takumi Ota

The main concept is “A Spiral Porch in Tokyo” – challenging to open (or close) the privacy to urban environment. The “Porch (Engawa/縁側: in Japanese” was essential to traditional Japanese house, therefore it is one of the most nostalgic space for all. Recently in Tokyo (JPN), lands for build some architecture are very expensive. And therefore that made us give up to create the “porch”.

So we decided to create the brand-new Engawa. Very narrow site forced to form 3-dimensional (spiral shaped) engawa structure. But this was a nice idea to create engawa outside of this ribbon. The ribbon makes shade and shadow in inside and outside. And each floor slabs, spirals, end roof are entirely made from steel plate T=4.5mm. So this house is very light weight to be supple for earthquake. No thick columns needed, all parts configure supple and strong mono-coque body. And notably, only the craftsman skilled welding of steel ship could build this house!

Mar 5, 2014
18 notes

TEd’A Arquitectes - CAN JORDI I N’ÀFRICA.  Montuïri, Mallorca. 2010

Mar 1, 2014
7,702 notes

Sou Fujimoto - House NA. Tokyo, Japan. 2010.

Photo: Iwan Baan

Designed for a young couple in a quiet Tokyo neighborhood, the 914 square-foot transparent house contrasts the typical concrete block walls seen in most of Japan’s dense residential areas. Associated with the concept of living within a tree, the spacious interior is comprised of 21 individual floor plates, all situated at various heights, that satisfy the clients desire to live as nomads within their own home.

Sou Fujimoto states, “The intriguing point of a tree is that these places are not hermetically isolated but are connected to one another in its unique relativity. To hear one’s voice from across and above, hopping over to another branch, a discussion taking place across branches by members from separate branches. These are some of the moments of richness encountered through such spatially dense living.”

Via: mooponto

Feb 25, 2014
86 notes

H Arquitectes - House 1101. Sant Cugat del Vallés, Spain. 2013

Photo: Adria Goula

One of the main goals of House 1101 was to achieve a close and essential relationship between the house and the garden in such a way that they both became the extension of each other.

All that, without falling into the unavoidable, often out of proportion, and so recurrent large glazed panels. A house with walls in a garden for an art collectors couple.

Source: DOMUS

Feb 22, 2014
45 notes

Rafel Moneo - Museo Nacional de Arte Romano. Merida, Spain. 1980-85

"Frente a un posible modo de entender el proyecto, que hubiera considerado las ruinas simplemente como objeto de contemplación de los visitantes, y queriendo que realmente el museo ofreciese algo de lo que había sido el mundo romano, pensé que tenía sentido que el nuevo edificio naciese, en lugar de saltando sobre las ruinas, mezclándose con ellas y haciendo que se entendiese como aquél que había sobrevivido a todos aquellos edificios que ahora encontrábamos en ese estado de ruinas pero que eran en realidad el pálpito de una Mérida que había visto tantas cosas y que en los tiempos del Imperio Romano había alcanzado su mayoría de edad. La cuestión era de qué modo construir, de manera que al final ese deseo de acercarnos al mundo romano fuese real, diese a las gentes esa sensación de credibilidad. Al final, seguramente, fue un acto de coraje construir de un modo, si no como los romanos, sí tan evidente y tan inteligible, como es la percepción que la construcción romana tiene de las gentes. Cuando este edificio se construyó, todo el mundo entendía cómo sobre aquella cadena de arcos de la cimentación se iba a construir un suelo en el que ahora estamos, que iban a levantarse unos muros. Realmente, a lo largo de la construcción la gente pudo entender bien lo que se pretendía con ello. Esa pretensión vio su fin en septiembre de 1986 previo a utilizar todos estos muros para colgar sobre ellos y que pudieran ser el soporte de esta riquísima colección de objetos que tiene Mérida. Porque, si algún valor tiene este museo, es precisamente que no es el capricho de un coleccionista. Es lo que queda de lo que fue esta ciudad, haciendo que todos estos restos no procedan del mercado, del gusto de alguien que ha podido comprarlos, sino que en realidad están en este suelo. Y esa constancia se siente tanto en la cripta del museo, cuando se ve hasta qué punto se podría continuar por esos callejones, entrando en los cimientos emeritenses."

Feb 20, 2014
728 notes

Sverre Fehn - Nordic Pavilion at the Venice Biennale. Venice, Italy. 1962

The nordic pavilion on the Biennale campus in Venice resulted from a competition in 1958 and was official opened in 1962. The roof consists of concrete beams one metre high in two direction: each beam is 6 cm thick and together they form a 2-metre high brise soleil. Transparent roof elements are suspended between the uppermost beams. These plastic units impart an oriental, venetian tone to the strict articulation. To preserve the intensity of the light, the entire building was casted in a mixture of white cement, white sand and crushed marble. It is a nordic shadeless light.

The three plane trees inside the 446-squaremetre unsupported space are almost the only vertical elements. The trees intensify, as do the large walls of glass, the impression of being both inside and outside at the same time. In both realms, nature and culture face each other. At a certain distance the beams seem both to collide with and evade the trees. Outside, to the left of the entrance, Fehn has kept the big old plane tree where the enormous main beam divides into a Y. It is the strongest gesture imaginable. The old trees 2 rise out of the earth, stretching through the roof, up into the sky. Upon the earth and under the sky we humans dwell—who Heidegger calls “the mortal ones.” Heidegger often quotes Hölderlin’s words that man “dwells poetically upon the earth.”

Feb 16, 2014
12 notes

Kengo KumaGC Prostho Museum Research CenterKasugai-shi, Japan.

Photo: Daici Ano 

This is architecture that originates from the system of Cidori, an old Japanese toy. Cidori is an assembly of wood sticks with joints having unique shape, which can be extended merely by twisting the sticks, without any nails or metal fittings. The tradition of this toy has been passed on in Hida Takayama, a small town in a mountain, where many skilled craftsmen still exist.

Cidori has a wood 12 mm square as its element, which for this building was transformed into different sizes. Parts are 60mm×60mm×200cm or 60mm×60mm×400cm, and form a grid of 50cm square. This cubic grid also becomes the grid on its own for the showcase in the museum.

Feb 13, 2014
43 notes

Shigeru Ban - Furniture HouseYamanashi, Japan. 1995

The construction system for the Furniture House features factory produced full-height units that function as structural elements as well as space-defining elements. Since these units are pre-fabricated, construction time on-site is greatly reduced and cost-effective. Serving both as the furniture and as the building material, these units enable a reduction of equipment and labor, as well. (The dimensions of the units used in this house are 2.4 meters high, 0.9 meters wide, with an 0.45 meters depth for bookcases and a 690mm depth for other units.) An individual unit, weighing about 79.2kg, can be easily handled by a single person, and its self-supporting function makes the arrangement simple.

Navigate
« To the past Page 1 of 3
About
[VisualArchitecture] Subscribe via RSS.